Moromeții 3, unul din cele mai așteptate filme românești ale anului, va avea două proiecții speciale, în avanpremieră, la Teatrul Jean Bart Tulcea sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00 și de la ora 19:30 în prezența producătorului Tudor Giurgiu și a actorului Nelu Serghei.
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae, fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Un moment dificil pentru istoria țării, instaurarea noului regim comunist devine astfel fundalul poveștilor complexe din viața acestui tânăr plin de idei, ambiții și speranțe. Interpretat de Alex Călin, personajul navighează interese amoroase, conflicte profesionale și ideologice, dar și relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele.
Trailer oficial
Regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, Moromeții 3 a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film naționale (TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc - Iași, Film în Sat - Peștișani, TIFF Timișoara), unde genericul a rulat în aplauzele spectatorilor care au umplut sălile pentru a vedea finalul călătoriei lui Niculae Moromete. Filmul se va lansa în cinematografele din întreaga țară pe 22 noiembrie, iar de luna trecută a pornit într-o Caravană care va ajunge în peste 50 de orașe până în luna decembrie, multe dintre ele fără cinematograf.
Distribuția reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea.
Scenariul filmului este unul original, semnat de Stere Gulea, care s-a inspirat din numeroase însemnări ale lui Marin Preda în jurnalele sale, dar și din arhivele istorice despre perioada respectivă. „Este o imagine care acoperă comportarea și atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situații politice. Am încercat să înțeleg, să intuiesc itinerariul său și am încercat să ilustrez această călătorie esențială, dar folosind ficțiune. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care acum sunt în mare parte ignorate; multe evenimente care s-au petrecut atunci sau imediat după, catalizate de acele momente, au influențat deceniile care au urmat și încă le simțim repercusiunile.”, a spus regizorul.
Filmările au avut loc anul trecut, la Talpa, județul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar și la Sinaia, București, Golești și mai multe sate din jurul capitalei. Devenită deja emblematică, prispa casei Moromeților este aceeași în toate secvențele trilogiei, ea fiind refăcută pentru filmările din 2017 și 2023.
Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.
Moromeții 3 este o producție Libra Films, distribuită de Transilvania Film.
Difuzare in data de 16.11.2024 - 17:00 si 16.11.2024 - 19:30
De la an la an, ne dorim un Targ de Craciun mai reusit, cu producatori si comercianti de calitate, cu produse sanatoase, de calitate, autentice, creative.
Targul de Craciun Tulcea 2024 va avea loc in Piata Civica, in perioada 29.11.2024 – 07.01.2025, fiind organizat de S.C. Agropiete S.A. si Primaria Municipiului Tulcea.
Piata Civica va fi iluminata festiv, iar atmosfera va fi animata cu diverse evenimente specifice sarbatorilor de iarna – concerte, spectacole de colinde si alte surprize ce vor avea loc pe toata perioada Targului.
Piesa lui Chazz Palminteri, scenarist, regizor, actor si producator de origine italiana, poate fi integrata teatrului bulevardier modern. A fost jucata cu succes pe alte meridiane, s-a realizat si un film in care autorul a jucat, este amuzant scrisa ca situatii cu lovituri spectaculoase de teatru, cu replici pline de umor si personaje bine construite.
In relatia unui cuplu de oameni avuti – Maggie (Adelaida Zamfira) si Jack (Florin Busuioc) ajunsa intr-un impact, cu ironie analizata psihologic, intervine un ucigas platit, Tony (Gheorghe Ifrim), nu se stie de cine, si el cu probleme psihologice; actiunea, conflictele, sunt dibaci expuse dramatic cu savoare comica. Autorul se dovedeste ca stie a scrie comedii cu motivare psihologica in relatii si subtile trimiterii spre actualitatea curenta.
Intalnim din nou pe Gheorghe Ifrim intr-un rol cu baza comica – Tony, interpretat cu intentia logica de a arata ca trairea dramatica a unor situatii poate evidentia exploziv scopul scrierii ironic, satiric. Excelent actorul defineste personajul, un ucigas platit, un posibil mafiot care isi are problemele sale personale si drept ajutor un psiholog. Gheorghe Ifrim speculeaza cu masura in expresie starile personajului si relatiile sale cu Maggie, interpretarea sa avand drept rezultat un umor rafinat, cuceritor, actorul demonstrand din nou, capacitatile sale speciale pentru comedie.
Maggie, femeia plictisita de viata casnica, dar care a adus fondurile necesare afacerilor sotului este caracterizata sugestiv de Adelaida Zamfira. Actrita dezvolta ambiguitatea lui Maggie mai ales cand aceasta devine o doamna eleganta care isi afirma dorinta de aventura si razbunare. Este un rol de referinta realizarea credibila a personajului pentru aceasta talentata actrita independenta.
O surpriza placuta produce aparitia in teatru a lui Florin Busuioc. Actorul se pliaza la nuanta pentru definirea esentei profilului si atitudinilor sotului infidel al lui Maggie, om de afaceri. Florin Busuioc transmite verosimil atentionarea ca imoralitatea poate fi specifica, fireasca si multora din cei avuti. Cei trei sunt minunati prin modul in care relatand situatii dramatice cu sinceritate interioara, produc comicul scopului satiric al textului si umorul aplaudat de public.
„Fidelitate" este un spectacol de la care nimeni nu poate pleca dezamagit. De la regizor, scenograf pana la cei trei interpreti de exceptie, „Fidelitate" ne arata ca teatrul independent activeaza consecvent cultural, fara sofisticari derizorii de imagine, fiind direct in comunicarea cu haz a unor „fotografii" desprinse din actualitatea zilelor noastre.
Avem deosebita placere de a va invita la destindere si terapie de grup prin ras.
"Cred cu tot sufletul si bazat pe toata experienta mea profesionala de pana acum, in puterea vindecatoare a comediei. Cred ca abilitatea de a rade inteligent ramane cea mai dinamica forma de terapie pentru desprinderea din ghearele durerii, a tristetii si a stresului. Pentru mine, alaturi de credinta si educatie, rasul ramane cea mai placuta si pura forma de rezistenta si purificare a spiritului uman."
Comediantul nostru drag s-a nascut in orasul Arad, a crescut in Bacau si s-a stabilit in Bucuresti, imediat cu anul de incepere a facultatii.
A absolvit Facultatea de Instalatii din Bucuresti si isi aminteste cu mare placere de anii frumosi ai studentiei, ani care au insemnat inceputul carierei sale de comedian. Nu regreta nici o secunda ca a ales drumul profesiei de umorist si ramane deplin recunoscator tuturor celor care i-au daruit inspiratie si ajutor de-a lungul acestei calatorii de viata, atat din tara cat si din strainatate.
Dupa nenumarate spectacole de umor scrise si interpretate in peste 35 de ani de practicare a acestei meserii, ramane imaginea unui spirit liber ca artist si una din figurile cele mai originale si importante din comedia romaneasca. DOD, ramane artistul roman carismatic si elegant care a pus bazele stand-up-ului romanesc atat inainte cat si dupa anii 1990.
Mereu talentul si prestatiile sale profesionale fiind masura ineditului si promovarii unui umor complex de mare finete si adancime. Prin comedia acestui mare artist popular se invata arta umorului inteligent, curat si savoarea naturaletii.
Zaharenco este o trupa de jazz a carei muzica isi propune sa exploreze scena New Jazz prin fuzionarea influentelor jazz-ului, arhitecturii muzicii clasice si rock-ului. Debutul formatiei a fost in noiembrie 2021, o data cu lansarea primului EP - Primordial Feelings.
Cvartetul este din format din Alexandru Zaharencu (pian, compozitie), Lucas Contreras (chitara), Laura Benedek (bas) si Sergiu Pargras (tobe).
Liderul formatiei este Alexandru Zaharencu, muzician, compozitor si artist multimedia. Muzica sa se distinge printr-o componenta dramatica, un echilibru intre haotic si sincer si o abordare a diferitelor genuri, de la jazz la muzica contemporana, muzica de film sau sound design.
S-a nascut in Tulcea unde a studiat la Liceul de Arte „George Georgescu” pian cu profesorul Nicolae Sava. Si-a continuat educatia la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde a urmat studiile de licenta in compozitie jazz-pop sub indrumarea lui Andrei Tudor si un master in compozitie contemporana sub coordonarea Dianei Rotaru.
Sambata, 16 noiembrie, ora 12:00 - Casa Avramide, Tulcea
Jazz is not Dead este un workshop despre jazz, axat pe noile curente din jazz, sustinut de Zaharenco. Este un workshop participativ in care vom asculta muzica – poate noua pentru unii – si vom discuta despre ce am ascultat.
Accesul este gratuit. Atelierul se adreseaza tinerilor in cautare de sonoritati noi, cu sau fara studii muzicale. Asadar, daca vrei sa descoperi ceva nou sau cunosti pe cineva care si-ar dori, da-i de veste!
Afisul este realizat de Luiza Aivanesei, careia ii multumim foarte mult!
Va asteptam!
Evenimentul este organizat ca urmare a castigarii Concursului #AntreprenorlaUNMB, editia a III-a, 2024, din cadrul proiectului „LEADERSHIP IN MUZICA III. Antreprenoriatul cultural, de la teorie la practica” (CNFIS-FDI-2024-F-0607), derulat de Societatea Antreprenoriala Studenteasca din Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Proiectul este realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea.