Vrei sa promovezi un eveniment? Vrei sa publici un comunicat de presa relevant unui eveniment din judetul Tulcea? Trimite toate detaliile evenimentului pe contact@evenimente-tulcea.ro.
IMPORTANT: Evenimentele trimise trebuie sa contina imagine, detalii despre locatie, data, ora, pret bilet + descriere. Dupa eveniment puteti trimite poze.
Locatie: Casa Avramide, Tulcea
Vizualizari: 1.052
Distribuie acest eveniment cunostintelor!
Vrei sa promovezi un eveniment? Vrei sa publici un comunicat de presa relevant unui eveniment din judetul Tulcea? Trimite toate detaliile evenimentului pe contact@evenimente-tulcea.ro.
IMPORTANT: Evenimentele trimise trebuie sa contina imagine, detalii despre locatie, data, ora, pret bilet + descriere. Dupa eveniment puteti trimite poze.
Te-ar putea interesa si evenimentele de mai jos.
Teatrul "Jean Bart" Tulcea, Tulcea
Moromeții 3, unul din cele mai așteptate filme românești ale anului, va avea două proiecții speciale, în avanpremieră, la Teatrul Jean Bart Tulcea sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00 și de la ora 19:30 în prezența producătorului Tudor Giurgiu și a actorului Nelu Serghei.
Biletele au fost puse în vânzare online, dar și direct la casieria cinematografului - https://eventbook.ro/film/bilete-morometii-3-tulcea
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae, fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Un moment dificil pentru istoria țării, instaurarea noului regim comunist devine astfel fundalul poveștilor complexe din viața acestui tânăr plin de idei, ambiții și speranțe. Interpretat de Alex Călin, personajul navighează interese amoroase, conflicte profesionale și ideologice, dar și relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele.
Trailer oficial
Regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, Moromeții 3 a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film naționale (TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc - Iași, Film în Sat - Peștișani, TIFF Timișoara), unde genericul a rulat în aplauzele spectatorilor care au umplut sălile pentru a vedea finalul călătoriei lui Niculae Moromete. Filmul se va lansa în cinematografele din întreaga țară pe 22 noiembrie, iar de luna trecută a pornit într-o Caravană care va ajunge în peste 50 de orașe până în luna decembrie, multe dintre ele fără cinematograf.
Distribuția reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea.
Scenariul filmului este unul original, semnat de Stere Gulea, care s-a inspirat din numeroase însemnări ale lui Marin Preda în jurnalele sale, dar și din arhivele istorice despre perioada respectivă. „Este o imagine care acoperă comportarea și atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situații politice. Am încercat să înțeleg, să intuiesc itinerariul său și am încercat să ilustrez această călătorie esențială, dar folosind ficțiune. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care acum sunt în mare parte ignorate; multe evenimente care s-au petrecut atunci sau imediat după, catalizate de acele momente, au influențat deceniile care au urmat și încă le simțim repercusiunile.”, a spus regizorul.
Filmările au avut loc anul trecut, la Talpa, județul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar și la Sinaia, București, Golești și mai multe sate din jurul capitalei. Devenită deja emblematică, prispa casei Moromeților este aceeași în toate secvențele trilogiei, ea fiind refăcută pentru filmările din 2017 și 2023.
Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.
Moromeții 3 este o producție Libra Films, distribuită de Transilvania Film.
Difuzare in data de 16.11.2024 - 17:00 si 16.11.2024 - 19:30
Teatrul "Jean Bart" Tulcea, Tulcea
ENESCU vine in orasul tau!
Nu rata vizionarea in premiera a filmului „ENESCU, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, o poveste captivanta despre geniu, iubire, sacrificiu si muzica nemuritoare!
La finalul proiectiei, vei avea sansa de a-i adresa regizorului intrebari legate de acest extraordinar film. Lasa-te purtat intr-o calatorie emotionanta prin viata tumultuoasa a marelui compozitor George Enescu, pentru a fi martor la o iubire sfasietoare, la sacrificiile facute pentru arta si la relatiile complexe care i-au influentat creatia.
De ce sa nu ratezi acest film?
Interpretare de exceptie: actorii aduc la viata personaje memorabile, imprimandu-le stari care te vor tine cu sufletul la gura
Poveste autentica: bazat pe fapte reale, filmul ofera o perspectiva profunda asupra vietii si operei lui Enescu
Muzica sublima: coloana sonora include capodoperele lui Enescu, interpretate magistral, dar si muzica originala.
Nu rata premierele de gala din peste 30 de orase din Romania! Verifica programul si rezerva biletele acum, pentru a te bucura de o experienta cinematografica memorabila!
Invita-ti prietenii si familia sa descopere povestea unui geniu, care a lasat o amprenta de nesters in istoria muzicii clasice universale.
Lista completa cu data si locatia fiecarei premiere de gala este postata pe paginile de Facebook si Instagram ale filmului. Verifica lista si nu rata singura sansa de a viziona filmul „ENESCU, jupuit de viu" in orasul tau!
Highlights
Toma Enache, regizorul filmului „ENESCU, jupuit de viu" fost recent distins cu „Premio Cultura” in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat la Palazzo Dona dalle Rose din Venetia.
Productia este nominalizata la castigarea trofeului pentru muzica originala de film (semnata de Sebastian Androne Nakanishi), la International Sound&Film Music Festival din Croatia, unul dintre primele trei cele mai importante festivaluri de acest gen din lume.
In 26 octombrie filmul va avea premiera internationala la Harmony Gold Theatre din Los Angeles, fiind in selectia oficiala a Festivalului de Film ARPA, aflata la cea de-a 27-a editie.
Regizorul Toma Enache: „Acest film isi propune sa aduca in prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci si latura umana a acestuia. Sper ca prin aceasta productie, sa aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu si sa-l facem iubit asa cum merita. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate sa-l descopere in acest film. Sper ca filmul nostru sa contribuie la imblanzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea sa-l faca, prin muzica lui. Poate nu doar sa-i imblanzeasca, ci si sa-i faca sa-l iubeasca asa cum merita.” (Toma Enache)
Filmul beneficiaza de o distributie remarcabila, cu Mircea Dragoman in rolul lui George Enescu si Theodora Sandu in rolul Printesei Maruca, alaturi de actori cunoscuti precum Cezara Dafinescu, Manuela Harabor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Danila si regretatul Constantin Codrescu.
Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la productii premiate cu Oscar, iar muzica reuneste opere ale lui George Enescu si compozitii originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonora este interpretata de Orchestra Nationala a Frantei, sub bagheta Maestrului Cristian Macelaru, director artistic al Festivalului George Enescu si de Orchestra Nationala Radio din Romania, condusa de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adauga o nota distincta acestei productii sonore. Ca element inedit, coloana sonora include si un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioara si Dinu Lipatti la pian.
CRONICA DE FILM/ Review film
ENESCU, jupuit de viu
Criticul Gustavo Coletti pentru Times of Cinema :
"Cand am terminat de vizionat 'ENESCU, jupuit de viu' am cautat imediat biografia, nu a lui Enescu, ci a regizorului Toma Enache, pentru ca am fost surprins de calitatea filmului. Cred ca l-am inteles in sfarsit pe George Enescu, dupa ce am urmarit cele doua ore de film. Toma Enache a regizat patru lungmetraje, incepand cu 2013 si a pus in scena multe piese de teatru in Bucuresti. A fost mereu apreciat pentru calitatea proiectelor sale.
Genericul filmului este fascinant din punct de vedere vizual. Statui care se descompun ca reprezentari ale unei tragedii ce se prefigureaza. Am avut acces la Enescu, prin intermediul regizorului: violonist si compozitor stralucit, care planuieste sa compuna o opera, indragostit de o printesa casatorita, care este si mama. O poveste adevarata, foarte aproape de fictiune.
Mi-a placut foarte mult reconstituirea unei perioade fascinante, caci vorbim de primii ani ai secolului al XX-lea, mai ales in Romania. Atentia la detalii in privinta costumelor si scenografiei nu trece neobservata, iar momentele cele mai intense genereaza un vibe eclectic intre cinema si teatru, au stralucirea unor explozii, parand uneori supranaturale.
Este greu de gasit in cinematografia moderna atat de mult respect pentru spiritul naratiunilor clasice. Stilul si atmosfera filmului ne amintesc de marii maestri ai cinematografiei italiene sau germane. Toma Enache nu face compromisuri in cautarea excelentei.
Jocul actorilor este bun, dar prezenta regizorala se simte in fiecare clipa. Pe alocuri, luminile alese impecabil si miscarile camerei ne duc cu gandul la superproductii”.
Muzeul de Arta, Tulcea
Apel la înscrieri pentru Sesiunea Națională de Comunicări „Patrimoniul și educația în muzeele de artă”
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) Tulcea, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Regională „Aegyssus” anunță startul înscrierilor la Sesiunea Națională de Comunicări „Patrimoniul și educația în muzeele de artă”. Această a opta ediție va avea loc în zilele de 10 și 11 octombrie 2024, la parterul Muzeului de Artă Tulcea. Participanții din afara județului vor susține prezentările online, iar evenimentul va fi transmis live, pe Facebook.
Precum în anii precedenți, specialiști din toată țara se pot înscrie cu lucrări ce tratează fie conservarea și restaurarea în muzee, fie educația și marketingul muzeal. Toți cei interesați să participe online se pot înscrie la eveniment prin transmiterea titlului comunicării și a modalității de prezentare (videoclip înregistrat, live-zoom sau prezentare PowerPoint), până la data de 31 august 2024, la adresa de e-mail: arta@icemtl.ro , prin completarea formularului de înscriere care poate fi descărcat de aici.
„Am început în 2017, cu 12 participanți. Între 2020-2023, ediții în format hibrid dar predominant online, am avut 29, 41, 29, respectiv 34 de participanți, de la cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, la muzeografi, conservatori, restauratori, manageri culturali și chiar artiști,” relatează Alice-Georgiana Fănaru, muzeograf în cadrul ICEM și coordonatoare a evenimentului încă de la prima ediție.
Toate lucrările prezentate vor fi publicate în DOBROART - Anuarul Muzeului de Artă Tulcea – Nr. 8.