Vrei sa promovezi un eveniment? Vrei sa publici un comunicat de presa relevant unui eveniment din judetul Tulcea? Trimite toate detaliile evenimentului pe contact@evenimente-tulcea.ro.
IMPORTANT: Evenimentele trimise trebuie sa contina imagine, detalii despre locatie, data, ora, pret bilet + descriere. Dupa eveniment puteti trimite poze.
Caravana Dobrogei - Eveniment despre oportunități de tineret în contextul „Anului European al Competențelor". Caravana Dobrogei se va desfășura la data de 16 septembrie la Tulcea, va avea ca obiect combaterea dezinformării pe tema schimbărilor climatice, în cadrul proiectului european DisinformACTION, precum și prezentarea beneficiilor participării în cadrul mobilităților europene pentru tinerii de 16-30 de ani. Caravana Dobrogei este destinată elevilor de clasele a XI-a și a XII-a, studenților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din județul Tulcea.
Speakeri: Nicolae Ștefănuță (Parlamentul European), Ioana Tatarciuc (Vicepreședinte GEYC), doi reprezentanți EuroPeers Petre Duță și Septimiu Simion
Evenimentul se adresează elevilor, studenților, lucrătorilor de tineret, cadrelor didactice, iar înscrierea se realizează prin completarea formularului geyc.ro/youthapp. Înscrierea este gratuită, iar participarea la eveniment se realizează în limita locurilor disponibile.
Distribuie acest eveniment cunostintelor!
Vrei sa promovezi un eveniment? Vrei sa publici un comunicat de presa relevant unui eveniment din judetul Tulcea? Trimite toate detaliile evenimentului pe contact@evenimente-tulcea.ro.
IMPORTANT: Evenimentele trimise trebuie sa contina imagine, detalii despre locatie, data, ora, pret bilet + descriere. Dupa eveniment puteti trimite poze.
Institutul de Cercetari Eco-muzeale „Gavrila Simion” Tulcea deschide expozitia de costume „Ocolul pamantului in 80 de zile” luni, 12 mai de la ora 15:30, la parterul Casei Avramide.
Piesele vestimentare expuse provin din colectia regretatei Adina Nanu (1927 – 2021), critic si istoric de arta, autoarea singurei istorii a costumului publicata in Romania. Expozitia ajunge la Tulcea multumita curatoarelor Prof. univ. dr. Unda Popp (UNArte) si Prof. univ. dr. Ana Stanciu (UNATC).
Costumele expuse la parterul Casei Avramide recreeaza atat personajele romanului– misteriosul gentleman Phileas Fogg, servitorul sau Passepartout, Auda, femeia pe care cei doi o salveaza de la moarte si detectivul Fix – cat si vestimentatia oamenilor din tarile parcurse in calatoria imaginata de Jules Verne.
Deschiderea acestei expozitii va fi urmata imediat de o alta, ce o completeaza in mod neasteptat, la demisolul Casei Avramide, iar accesul publicului va fi gratuit in timpul vernisajelor.
Ambele expozitii raman deschise pana la finalul lunii iunie 2025, si vor putea fi vizitate de marti pana duminica, intre 9:00 si 17:00 (ultima intrare, 16:30). Pretul biletelor este de 10, respectiv 5 lei pentru pensionari, elevi si studenti.
Mihaela Ion susţine sâmbătă, 29 martie 2025, de la ora 12.00 la ora 14.00, la Muzeul de Artă Tulcea, prelegerea introductivă în arta contemporană din România. Prelegerea este gratuită şi este dedicată unui public de peste 15 ani, public capabil să perceapă conceptele prezentate şi analizate.
Printre tematicile prezentate sunt atât artiştii şi artistele cele mai importante din mediul vizual românesc, galeriile de artă, proiectele flagship pentru statusul artei contemporane, dar şi evenimentele de profil cum sunt târgurile de artă care schimbă statusul actual pentru artă. În cadrul prelegerii sunt definite şi mecanismele artei contemporane, de la curator, la manageri culturali, mediatori, galerişti, critici şi comentatori de artă, consignatori de artă, spaţiile de consum de cultură şi publicul.
Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks" , "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs".
Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici (AFCN, OAR, Centrul de Proiecte Timişoara) şi privaţi (Apexart New York). Redactează în mod constant articole interdisciplinare, cu subiecte precum sfârşitul artei, patrimoniul cultural mobil şi imobil, statusul artei contemporane, teorii cromatice, pentru reviste de specialitate catalogate ISI, BDI, actualmente având peste 80 de materiale academice publicate în calitate de autor sau co-autor. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate.
Din 2023, este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. Din 2024, alături de AICA a început seria de podcasturi cu manageri culturali, curatori, comentatori de artă internaţionale, AICA Podcast.
Moromeții 3, unul din cele mai așteptate filme românești ale anului, va avea două proiecții speciale, în avanpremieră, la Teatrul Jean Bart Tulcea sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00 și de la ora 19:30 în prezența producătorului Tudor Giurgiu și a actorului Nelu Serghei.
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae, fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Un moment dificil pentru istoria țării, instaurarea noului regim comunist devine astfel fundalul poveștilor complexe din viața acestui tânăr plin de idei, ambiții și speranțe. Interpretat de Alex Călin, personajul navighează interese amoroase, conflicte profesionale și ideologice, dar și relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele.
Trailer oficial
Regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, Moromeții 3 a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film naționale (TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc - Iași, Film în Sat - Peștișani, TIFF Timișoara), unde genericul a rulat în aplauzele spectatorilor care au umplut sălile pentru a vedea finalul călătoriei lui Niculae Moromete. Filmul se va lansa în cinematografele din întreaga țară pe 22 noiembrie, iar de luna trecută a pornit într-o Caravană care va ajunge în peste 50 de orașe până în luna decembrie, multe dintre ele fără cinematograf.
Distribuția reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea.
Scenariul filmului este unul original, semnat de Stere Gulea, care s-a inspirat din numeroase însemnări ale lui Marin Preda în jurnalele sale, dar și din arhivele istorice despre perioada respectivă. „Este o imagine care acoperă comportarea și atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situații politice. Am încercat să înțeleg, să intuiesc itinerariul său și am încercat să ilustrez această călătorie esențială, dar folosind ficțiune. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care acum sunt în mare parte ignorate; multe evenimente care s-au petrecut atunci sau imediat după, catalizate de acele momente, au influențat deceniile care au urmat și încă le simțim repercusiunile.”, a spus regizorul.
Filmările au avut loc anul trecut, la Talpa, județul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar și la Sinaia, București, Golești și mai multe sate din jurul capitalei. Devenită deja emblematică, prispa casei Moromeților este aceeași în toate secvențele trilogiei, ea fiind refăcută pentru filmările din 2017 și 2023.
Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.
Moromeții 3 este o producție Libra Films, distribuită de Transilvania Film.
Difuzare in data de 16.11.2024 - 17:00 si 16.11.2024 - 19:30